REGLER OG KRAV TIL NEDRIVNING

Regler for nedrivning og renovering

Hvilke regler og krav skal du kende?

Hvilke regler og krav gælder for nedrivning og renovering af bygninger. Det kan være farligt og blive dyrt, at opdage forurenede materialer, når en bygning skal nedrives eller renoveres. 2013, d. 1. januar trådte en ny affaldsbekendtgørelse i kraft. De nye regler og krav til nedrivning diktere, bl.a., at der skal anmeldes og foretages en risikovurdering af byggematerialers indhold af miljøfarlige stoffer, når man som ejer eller bygherre, foretager nedrivninger eller renoveringer i bygninger. Lovkravet gælder stort set alle former for nedrivnings- og renoveringsarbejde og for alle bygninger uanset alder.

 

Når et hus eller en mindre bygning over 10 kvadratmeter skal rives ned eller bygges om eller hvis der fra renoverings- eller nedrivningsarbejdet fremkommer et ton affald eller derover, er man som bygningens ejer (bygherren), forpligtet til at foretage en miljøscreening af bygningen/ejendommen. Dette skal sikre, at der ikke er miljøskadelige stoffer i byggematerialerne. De stoffer, der ifølge loven skal screenes for, er: PCB, asbest, klorerede paraffiner (KP’er), tjærestoffer (PAH’er), olie og tungmetaller. Miljøscreeningen er en foranstaltning, der skal vise om den bygning, der skal ombygges eller rives ned, indeholder stoffer, der kan skade miljøet. Det har ingen betydning, om arbejdet drejer sig om nedrivning af vægge, lofter eller gulve. Som udgangspunkt skal foretages en miljøscreening, før alle byggeprojekter går i gang. Den eneste undtagelse er ved nybyggeri.

Hvilke krav gælder for ejeren?

I Danmark er arbejdet med farlige stoffer reguleret, gennem love og regler. Derfor skal boligejere og bygherre leve op gældende krav, love og regler. Boligejer eller bygherre skal sørge for bortskaffelsen af det farlige affald, der kommer i forbindelsen med byggearbejdet. Det er derfor yderst vigtigt, at det bliver gjort korrekt – som kommunen anviser det. Boligejer eller bygherre er forpligtet til at underrette den entreprenør, der skal stå for byggeprojektet om de risici, der er i forbindelse med arbejdet, såfremt der forekommer tungmetaller, kviksølv, asbest, Chlorerede paraffiner eller PCB

Sæt en fagmand på opgaven!

Miljøscreeningen er en indledende prøvetagning. Det er derfor vigtigt, at prøverne bliver taget de korrekte steder og på den korrekte måde, det kan derfor anbefales, at få arbejdet foretaget af fagfolk, der ved, der kender proceduren og der sørger for at prøverne analyseres af et akkrediteret laboratorium.

Skal du have gennemført en effektiv og professionel miljøscreening?

Scroll to Top